Anýzem za čistší organismus
Také jste si dali novoroční předsevzetí týkající se změny vaší životosprávy? Podle nejednoho průzkumu je právě počátek každého nového roku spjat s touhami více o sebe pečovat, lépe se stravovat a celkově dbát o své zdraví. Samozřejmě, že cíle není snadné dosáhnout. Naštěstí existují různé bylinky, které v tomto ohledu dokáží pomoci, jako na příklad Anýz. Doma za oknem ho přitom může mít každý, stačí k tomu hrstka semínek, kousek trpělivosti a můžete své zdraví začít utužovat.
Anýz je jedním z vůbec nejstarších koření na světě. Už ve středověku se jedla kandovaná anýzová semínka kvůli podpoře trávení panstva, které si potrpělo na obžerství, no a ve starém Římě se zase Anýz používal jako přísada do koláčů. Inu, těžko říct, zda by i v dnešní době anýzový koláč někomu chutnal, zvlášť když je naše kuchyně svými tradičními chutěmi do jisté míry prostá experimentů. Pravdou je, že odvar z této bylinky působí v organismu jako očišťující lék, zejména proti nadýmání, křečím, plísním všeho druhu, a dokonce je prý i mírným afrodisiakem.
Anýz je jednoletá, až půl metru vysoká bylina s bílými květy. Botanicky je příbuzná kmínu, kopru a fenyklu. Má tenké kořeny a tři druhy listů - spodní listy jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté. Prostřední listy jsou jednoduše zpeřené a horní listy trojčetně peřenosečné. Květy jsou uspořádány v okolíky a mají bílou barvu. Jako koření se používají semena anýzu, které mají výraznou, sladce kořeněnou chuť. Semena obsahují ve velké míře silici anetol, dále také tuky, bílkoviny a cukry.
Anýz má rád teplo, a proto se pro venkovní pěstování hodí pouze v teplejších oblastech. Je to však ideální léčivá rostlina do truhlíku. Semena vyséváme od března do června přímo na stanoviště. Rostlině vyhovuje sušší půda a prosluněné nevětrné místo. V sušších obdobích se doporučuje občasná menší zálivka.
Semena Anýzu vyklíčí přibližně po třech týdnech. Samotná léčivka pak roste poměrně pozvolna a pomalu. Nejprve vytváří růžici přízemních listů, teprve později nať. Anýz kvete až v období kolem července. Z bylinky se sbírají a využívají plody, a to těsně před dozráním. Ti, kteří už znají výhody této rostliny a mají s ní své zkušenosti, dobře vědí, že úroda se musí dosoušet a to při teplotách do 35 °C.
Je obtížné předem odhadnout, zda vám právě Anýz dopomůže k vysněné kráse a vitalitě. V životě se prý má ale zkusit všechno, říkají mnozí. A tak pokud se do bylinkaření s Anýzem pustíte, minimálně vás obohatí o novou zkušenost, které jsou, jak pro změnu říkají jiní, k nezaplacení.