×
Hledat v našem blogu

Anýzem za čistší organismus

Také jste si dali novoroční předsevzetí týkající se změny vaší životosprávy? Podle nejednoho průzkumu je právě počátek každého nového roku spjat s touhami více o sebe pečovat, lépe se stravovat a celkově dbát o své zdraví. Samozřejmě, že cíle není snadné dosáhnout. Naštěstí existují různé bylinky, které v tomto ohledu dokáží pomoci, jako na příklad anýz. Doma za oknem ho přitom může mít každý, stačí k tomu hrstka semínek, kousek trpělivosti a můžete své zdraví začít utužovat.

Anýz je jedním z vůbec nejstarších koření na světě. Už ve středověku se jedla kandovaná anýzová semínka kvůli podpoře trávení panstva, které si potrpělo na obžerství, no a ve starém Římě se zase Anýz používal jako přísada do koláčů. Inu, těžko říct, zda by i v dnešní době anýzový koláč někomu chutnal, zvlášť když je naše kuchyně svými tradičními chutěmi do jisté míry prostá experimentů. Pravdou je, že odvar z této bylinky působí v organismu jako očišťující lék, zejména proti nadýmání, křečím, plísním všeho druhu, a dokonce je prý i mírným afrodisiakem.

Kromě toho, že se anýz používá jako koření, má také spoustu příznivých účinků na lidské zdraví. O anýzu je tradičně známo, že podporuje trávení. V lidovém léčitelství se anýz používá jako prostředek proti křečím v žaludku a střevu, ale i proti průduškovému kataru. Při nadýmání a kašli je obzvláště u dětí vhodné podávat anýzový čaj. Anýz přidáváme také do mnoha čajů a léků na zlepšení jejich chuti. Žvýkání semen anýzu dlouhodobě brání nepříjemnému pachu z úst. Anýz v jakékoliv formě je také mírným afrodiziakem a nepříliš známé je použití anýzu jako účinného přípravku odpuzujícího hmyz. Hubí především rusy, šváby nebo vši.

Anýz je jednoletá, až půl metru vysoká bylina s bílými květy. Botanicky je příbuzná kmínu, kopru a fenyklu. Má tenké kořeny a tři druhy listů - spodní listy jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté. Prostřední listy jsou jednoduše zpeřené a horní listy trojčetně peřenosečné. Květy jsou uspořádány v okolíky a mají bílou barvu. Jako koření se používají semena anýzu, které mají výraznou, sladce kořeněnou chuť. Semena obsahují ve velké míře silici anetol, dále také tuky, bílkoviny a cukry.

Anýz má rád teplo, a proto se pro venkovní pěstování hodí pouze v teplejších oblastech. Je to však ideální léčivá rostlina do truhlíku. Semena vyséváme od března do června přímo na stanoviště. Rostlině vyhovuje sušší půda a prosluněné nevětrné místo. V sušších obdobích se doporučuje občasná menší zálivka.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se