×
Hledat v našem blogu

Správným výsevem k jistému cíli

Nic nepotěší tak, jako když si člověk sazenice všelijakých rostlin vypěstuje sám, už ze semínek. Sice se někomu může zdát, že jde o zdlouhavý a poněkud nudný proces, při správném postupu se ale poměrně snadno dočkáte slibných výsledků. Získat se tak dají silné a v první řadě zdravé sazenice, je ovšem podstatné s výsevem začít včas.

Právě únor patří mezi měsíce, kdy je akorát ten správný čas začít s předpěstováním sazenic rostlin, které mají poněkud delší vegetační dobu, a tedy klíčení jim zabere více času. Například jde o papriky, rajčata, petúnie a další. Při dodržení základních zásad může být pěstitel v tomto ohledu relativně v klidu a i přes mráz za okny mít jak se říká „nohy v teple“.

Především bychom měli nakupovat semena kvalitní, pokud možno od osvědčených firem, které se jejich distribucí na trh již nějako dobu s úspěchem zabývají a v tom lepším případě mají i pozitivní reference spokojených zákazníků. Semena by měly být v neporušeném obalu s přesně a jasně definovanými informacemi jako jsou druh a název odrůdy, adresa výrobce, číslo dodávky, datum použitelnosti či doporučenou dobu výsevu a další pro pěstitele užitečná data. Semena by neměla být starší jednoho roku, pak se totiž jejich klíčivost rapidně snižuje.

Odborníky na zahradničení doporučovanou zkušeností je máčení semen před výsevem. Semena tak získají lepší obranyschopnost proti nepříznivým vlivům, také rychleji klíčí a rostlinky pak i snáze zakoření a tím pádem i lépe rostou.

Na pultech prodejen je v dnešní době nepřeberné množství vhodných nádob pro výsev. Obecně je doporučováno použít takzvané „semenáčky“, která se hojně využívají k předpěstování již zmíněných paprik, rajčat, ale také okurek nebo květin.

Velice podstatnou záležitostí při předpěstování sazenic je důsledná příprava optimálního substrátu. Na dno nádoby je třeba dát drenážní vrstvu, například hrubý štěrk, a na ni pak nasypeme kvalitní zeminu. Vhodným se zdá být zahradnický substrát typu A. Jedná se o kyprou a vzdušnou zeminu vyráběnou z poctivé české rašeliny, jemně mletého vápence a konečně vícesložkového minerálního hnojiva. U semen zajišťuje dobré uchycení – klíčení a posléze také příznivě ovlivňuje růst sazenic, které už při předpěstování není zapotřebí čímkoliv jiným přihnojovat.

A nakonec rada závěrem, která hraje také nemalou úlohu při výsevu. Oseté nádoby je žádoucí umístit tak, aby bylo zajištěné světlo, například na parapet vašeho okna, rozhodně ne někam do potemnělého koutu. Co se týče teploty, s tou by se nemělo přehánět. V místnosti by nemělo být jako v ledničce a ani jako v tropech, úplně postačí jen mírně vytápěná. Pokud navíc nádoby přikryjeme například dírkovanou fólií, vytvoříme klíčícím rostlinám příznivé mikroklima a substrát také nebude rychle vysychat.

Pokud zmíněné rady už běžně nosíte v hlavě, pak si na ně jistě vzpomenete až se do výsevu zase pustíte, a pokud jsou to pro vás novinky, snad vám snáze pomohou zažít ten příjemný pocit z toho, když se dílo podaří.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se