×
Hledat v našem blogu

Bylinka proti únavě – gotu kola nebo - li pupečník asijský

Gotu kola, pupečník asijský (Centellaasiatica), patří mezi tradiční léčivé byliny asijské medicíny. Pupečník asijský se pěstuje hlavně na Madagaskaru, v Indii, na Srí Lance, v Indonésii a v některých částech jižní Afriky.

Posiluje tělesné i duševní zdraví a odolnost, odstraňuje únavu a je mu připisován i významný vliv na dlouhověkost. Zároveň je pohlednou plazivou rostlinou, která působí v nádobách svěže a dekorativně. Pupečník není mrazuvzdorný, proto se pěstuje v nádobách, ať už celoročně v pokoji, nebo jako přenosná rostlina.

Aby pupečník dobře prosperoval, musíte mu zvolit vhodné stanoviště, vyhovuje mu polostinné nebo slunečné, nejlépe na východní straně. Semena poměrně dlouho klíčí, vysévat můžeme celoročně. Výsev umístíme na teplé a světlé místo. Substrát může být klasický zahradní, propustný, humózní s příměsí písku, měl by být stále trochu vlhký. Pupečník je vhodné pěstovat v závěsném květináči, truhlíku či košíku, aby výhony mohly volně splývat. Během vegetace vyžaduje pupečník pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejlepší je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky. Mnoho nebo naopak málo vody způsobuje poruchy růstu rostliny. Přihnojujeme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva, nejlépe přírodního, vzhledem k pozdější konzumaci. V zimním období dopřejeme rostlině klid, přezimujeme jí na světlém místě, v prostoru s minimální teplotou 15°C, omezíme zálivku. Lze množit odnožemi.

Gotu kola je zázračnou bylinkou asijské medicíny:

- je doporučován ke zvýšení fyzických i psychických schopností lidského organismu, posiluje nervy, zlepšuje paměť a odstraňuje úzkost.

- působí protizánětlivě, pomáhá při revmatismu i  astmatu.

- zmírňuje průběh cukrovky 2. typu.

- zabraňuje usazování cholesterolu v cévách, zlepšuje prokrvení mozku.

- příznivě ovlivňuje zrak.

- při zevním používání zvyšuje pružnost kůže, urychluje hojení ran, aftů, pomáhá při zánětu žil.

- používá se i na pokožku postiženou celulitidou, kterou pomáhá prokrvovat a vypínat, a tak odstraňovat příznaky tzv. pomerančové kůže.

Z účinných látek, které obsahuje, jmenujeme např. vitamín C a B, karotenoidy, flavonoidy, alkaloidy, glykosidy, steroly, tanin (kyselina tříslová), sacharidy, anorganické soli, kyselina asparagová, glycin, glutamin, alfa-alanin, fenylalanin a nasycené mastné kyseliny.

Z čerstvých i sušených listů pupečníku lze připravit nálev – postačí lžička podrcených listů na šálek vroucí vody. Nálev popíjíme jednou až třikrát denně, zvláště v náročném a zátěžovém období. Po třech týdnech užívání je vhodné učinit týdenní pauzu, pak lze kůru zopakovat.

V Asii jsou čerstvé listy pupečníku přidávány i do zeleninových salátů, nebo se krátce povaří či podusí a podávají se jako příloha.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se