×
Hledat v našem blogu

Březen na zahradě

Březen je měsícem roztávání posledních zbytků sněhu a rozkvětu prvních jarních květů, které mnozí z nás jistě už netrpělivě vyhlížejí. Proto je březen také měsícem počátku polních prací a jarního úklidu. Na zahrádkách je v tomto období potřeba věnovat pozornost záhonům trvalek, skalkám i ovocným stromům a keřům, které ošetřujeme postřiky proti škůdcům a chorobám. Pokud jsme se k tomu nedostali dříve, dohnojíme před setím nebo sázením (alespoň 14 dní) záhony průmyslovými hnojivy.

V březnu je čas na výsev rajčat. Rajčata si musíme předpěstovat, sadbu na záhon vysazujeme až v průběhu května. Vhodný termín výsevu je konec února až první polovina března. Rajčata můžeme vysévat plošně a po vytvoření pravého listu je jednotlivě přesázet nebo je můžeme vysévat do sadbovačů. Sadbu pěstujeme při teplotě 18 až 24 °C a přibližně 10 dní před výsadbou rostlinky otužujeme při teplotách okolo 10 °C.

Pěstování bylinek je stále oblíbenější a březen je období, kdy se můžete mezi pěstitele bylinek zařadit i vy. Pěstování bylinek je poměrně jednoduchá záležitost, vlastní sadbu si každý zvládne ze semen vypěstovat sám. Většině bylinek vyhovuje slunné stanoviště, záhon s bylinkami ale není vhodné zakládat na odlehlých místech. Pro bylinky, které budeme často využívat při vaření není dobré chodit daleko.

Výhoda přímého výsevu cibule je sklizeň velmi vitálních, trvanlivých a zdravých cibulí. Cibule vypěstované ze semen se dají skladovat mnohem déle než cibule pěstované klasickým způsobem. Výhodou pěstování cibulí ze semen je také bohatší výběr odrůd. Můžeme vyzkoušet např. odrůdu Všetana (jarní žlutá), Zittauer (žlutá), Karmen (jarní červená), cibuli jarní žlutou v BIO kvalitě nebo jarní lahůdkovou, případně vyzkoušet novinky, jakými jsou např. cibule zimní japonská nebo cibule Tokyo. Semena klasických odrůd vyséváme v první polovině března, protože vegetační doba je samozřejmě delší než při výsadbě sazečky. Vzešlé rostliny v řádcích vzdálených 25 až 30 cm je nutné kvůli jejich hustotě vyjednotit na 8 až 10 cm vzdálenost, aby si rostliny vzájemně nekonkurovaly. Na 10 m2 přímého výsevu počítáme se 4,5 až 5,5 g osiva.

I na ovocné zahrádce je v březnu práce dost. Pokračujeme v zimních postřicích, ovocné stromy hnojíme kompostem a průmyslovými hnojivy, která lehce zapravíme pod povrch půdy pod korunou stromu. Řezem zmlazujeme koruny starých stromů, provádíme řez mladých stromků a stromů tvarovaných. Jádroviny (jabloně a hrušně) se zmlazují v době vegetačního klidu, kdy jsou ztráty rezervních látek nejnižší. Snášejí zmlazení o mnoho lépe než peckoviny (např. slivoně nebo broskvoně) a proto u nich můžeme používat hlubší řez. V březnu můžeme ovocné stromy a keře také vysazovat, časný termín výsadby prospívá zvláště prostokořenným sazenicím.

Pokud pěstujete jahody, je v tomto období potřeba pečlivě zkontrolovat jejich zdravotní stav. Jahodníky vytažené mrazem přitlačíme a přihrneme je zeminou, staré, odumřelé a suché listy odstraňujeme. Můžeme je v této době i přihnojit, vhodný je např. granulovaný kravský nebo kombinovaný (kravský a koňský) hnůj.

Pokud máme možnost, předpěstujeme si sazenice letniček. Během března můžeme vysévat čínské karafiáty, aksamitníky, slaměnky, hledíky, sporýše, mák, astry, chrpy a další. Výsevy letniček umístíme na okenní parapet, do pařeniště nebo do skleníku. Ke konci března můžeme také osazovat balkónové truhlíky, které však až do konce května necháváme ve skleníku nebo v chladné místnosti.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se